...

Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı

Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı Yazma Eserler Veritabanı kullanıma sunulmuştır.
21/08/2023

Veritabanı Türkiye Yazma Eserler Kurumu’na bağlı 24 Kütüphaneye ait 252 koleksiyonda bulunan 600.671 yazma ve matbu eseri kapsamaktadır. Kullanıcılar bu sistemde özellikle eser ve müellif adları üzerinden arama yaparak, eserlerin tamamının katalog bilgilerine ve görüntülerine ulaşılabilmektedirler. Milli Saraylara bağlı Topkapı Sarayı Kütüphanesi’nin ise sadece katalog bilgilerine erişmek mümkündür.

*

*

Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığına bağlı kütüphanelerde eser detay bilgilerine ve görünümünün tamamına ulaşmak mümkündür.

* Yazma Eserler Portalı, Türkçe yanında Arapça ve İngilizce dillerinde de kullanılabilmektedir.

* Aranacak kelimede şapka, büyük ve küçük harf ayrımı bulunmamaktadır. Örneğin; “İsmâîl”, “ismail”, “Ismaıl” ve “İsmail” aynı sonucu vermektedir.

*Eser ve müellif adı, müstensih, mütemellik gibi nüshayla ilgili kişiler ile başlangıç ve bitiş satırları, istinsah kaydı alanlarında Arap harfli arama da sonuç vermektedir.

*

*

Basit Arama seçeneğinde aranan kelime veya rakam, herhangi bir filtre olmaksızın tüm başlıklarda aranır ve sonuçlar listelenir.

Detaylı Arama seçeneğinde birçok başlıkta detaylı arama yapmak mümkündür. Bu ekranda ilk olarak 5 başlık gözükmekte olup, kural ekle butonuna tıklanarak başlıklar çoğaltılabilmektedir.

*Eser adı bölümünde, eserin ilk isminin yanı sıra bilinen diğer isimleriyle de arama yapılabilmektedir.

*Müellif adı alanında müellif, mütercim, şârih, muhaşşî gibi esere katkıda bulunan kişilerin isimleri aranabilmektedir.

*Konu/Tasnif kısmında Dewey onlu sınıflama sistemine göre tasnif numarası ve konu başlıklarına göre arama yapılabilmektedir.

*Nüshayla ilgili kişiler alanında müstensih, vâkıf, mütemellik, hattat, müzehhip, mücellit gibi şahıslar aranabilmektedir.

*Mühürler ve Kayıtlar kısmında ise vakıf ve şahıs mühürleri ile temellük, vakıf, kıraat, sema, gibi yazma eserlerde bulunan kayıtlara dair arama yapılabilmektedir.

*

HABERLER