...

Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı

Kütüphaneler Arası İşbirliği Hizmeti

NEVŞEHİR HACI BEKTAŞ VELİ ÜNİVERSİTESİ

MERKEZ KÜTÜPHANE KÜTÜPHANELER ARASI İŞBİRLİĞİ HİZMETLERİ

 

Üniversitelerde yürütülen eğitim-öğretimin ve her düzeydeki bilimsel araştırmanın desteklenmesi açısından bilgi hizmetleri çok önemli bir yer tutmaktadır. Üniversitemizde bilgi hizmetleri Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığımız örgütlenmesi içerisinde gerçekleştirilmektedir.

Daire başkanlığımız örgütlenmesi içerisinde, kütüphane koleksiyonumuzun kullanıcı ihtiyaçları doğrultusunda, uygun bütçelendirme ve seçim-sağlama ile genişletilmesi ve birim kütüphaneleri ile eşgüdüm içerisinde kullanıcıların hizmetine sunulması hedeflenmektedir.

Üniversitemiz merkez kütüphanesinde toplam 63.000'e yakın basılı, 3.750.000'dan fazla elektronik kitap hizmete sunulmaktadır. Kayıtların büyük bölümü çevrimiçi katalogumuzda taranır durumdadır. Uzman eleman sayısına paralel olarak kütüphanemizde kayıtların elektronik ortama aktarılması işlemleri hızla devam etmektedir.

Kütüphane hizmetlerinin merkezileştirilmesi ve bilgi işlem tekniklerinden yararlanarak geliştirilen ve son dönemlerde önemli gelişmelerin kaydedildiği bir başka hizmette ILL Hizmeti (Kütüphaneler arası işbirliği)’dir.

ILL Hizmeti, Kütüphane koleksiyonunda bulunmayan bilgi kaynaklarının, diğer kurumlardan, bu kurumların ödünç verme kurallarına bağlı olarak sağlanmasıdır.

Merkez kütüphanemiz birçok yöntemle koleksiyonunda bulunmayan eserlerin kullanıcıların hizmetine sunulması için çalışmaktadır.

Bunlardan birisi dermede bulunmayan kitapların temidir.

Bu hizmetten yararlanmak isteyen okuyucularımızın üniversite kütüphanemiz web sayfasında bulunan “Kütüphaneler Arası Yayın Talep Formu” nu doldurarak Sorumlu Kütüphaneciye ulaştırmaları gerekmektedir.

Ödünç alınmak istenen kitap bilgileri Kütüphane'ye ulaştığında, ne zaman ve nereden alınacağı bilgisi, telefon ya da e-posta ile, istekte bulunan okuyucuya, sorumlu kütüphaneci tarafından iletilir. Ödünç alma süresi, ödünç alınabilecek en fazla kitap sayısı ve kaç kez uzatma yapılabileceği, kitap ödünç alınacak kütüphanenin politikasına bağlıdır.

Ödünç alınan kitap kütüphanemize ulaştığında, talep eden kullanıcıya bilgi verilir ve kitabın kütüphaneye geliş kargo ücreti kullanıcıdan talep edilir. Ödünç süresi dolduğunda, kullanıcıdan iade alınan kitap kütüphaneye gönderilir.

Diğer bir hizmetimiz YÖK Tez Merkezinde erişime açık bulunmayan tezlerin teminidir.

Bu hizmetten yararlanmak isteyen okuyucularımızın üniversite kütüphanemiz web sayfasında bulunan “Tez Talep Formu” nu doldurarak Sorumlu Kütüphaneciye ulaştırmaları gerekmektedir.

Kullanıcılarımız, Yükseköğretim Kurulu tarafından erişime açılma izni verilmemiş tezleri; 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanununun şahsen kullanma hakkını düzenleyen 38. Maddesindeki “Bütün fikir ve sanat eserlerinin, kar amacı güdülmeksizin şahsen kullanmaya mahsus çoğaltılması mümkündür. Ancak, bu çoğaltma hak sahibinin meşru menfaatlerine haklı bir sebep olmadan zarar veremez ya da eserden normal yararlanmaya aykırı olamaz.” hükmüne dayanarak; “TÜBESS Katılım Protokolü” çerçevesinde basılı (print) formatta talep edebilmektedirler.

Basılı kopyası temin edilmek istenen tez bilgileri kütüphanemize ulaştığında, Tez, sorumlu kütüphaneci tarafından YÖK Tez Merkezinden talep edilir. Gelen tezin sayfa sayısına göre, Üniversitemiz Yönetim Kurulunun 27.11.2014 tarih, 19 toplantı ve 2014.19.210.sayılı kararına istinaden, sayfa başı 5 Krş olmak üzere fotokopi ücreti hesaplanır ve ücretin kullanıcı tarafından Strateji Geliştirme Daire Başkanlığına yatırması talep edilir. Ücret dekontu kütüphaneye ulaşan tezin basılı kopyası kullanıcıya teslim edilir.

Diğer bir hizmetimiz koleksiyonda bulunmayan Makale, Bildiri ve Kitap Bölümü teminidir.

Kullanıcılarımız erişemedikleri makale, bildiri ve kitap bölümlerini, kütüphanemiz web sayfasında bulunan “Kütüphaneciye Sor” linki ya da kutuphane@nevsehir.edu.tr mail adresine e-posta yollayarak talep edebilmektedirler.

Kütüphanemize ulaşan talepler Sorumlu Kütüphaneci tarafından değerlendirilmekte, Tübitak Ulusal Toplu Kataloğu ve Türkiye Makaleler Bibliyografyası gibi kaynakları tarayarak eserin hangi kütüphane koleksiyonunda mevcut olduğunu tespit edilmektedir.

Varlığı tespit edilen kaynak TÜBESS, ANKOS Kits gibi Kütüphaneler Arası İşbirliği sistemleri kullanılarak talep edilmekte ve kullanıcılarımızın hizmetine sunulmaktadır.

Üniversitemizin, ulusal ve uluslararası düzeyde bilimsel mükemmeliyetçiliği hedefleyen bir araştırma ve eğitim kurumu haline gelmesini desteklemek amacıyla çalışmalarını sürdüren Merkez Kütüphanemiz; kaliteli ve hızlı kütüphane hizmetlerinde lider olmak, kullanıcılarımızın ihtiyaçlarını karşılayacak nitelikteki materyalleri dermemize kazandırarak etkin kullanımını sağlamak, zaman ve mekan sınırlaması olmaksızın akademik program ve bilimsel araştırmalarından doğan bilgi ihtiyaçlarına yanıt verebilmek için hizmetlerine artırarak devam edecektir.