...

Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı

Bir Kitap Bir Dünya’ Temasıyla 60. Kütüphane Haftası NEVÜ’de Kutlandı
26/03/2024

‘Bir Kitap Bir Dünya’ Temasıyla 60. Kütüphane Haftası NEVÜ’de Kutlandı

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı, ‘Bir Kitap Bir Dünya’ temasıyla 60. Kütüphane Haftası kutlama etkinliği düzenledi.

Hoca Ahmed Yesevi Kütüphanesi Konferans Salonu’nda düzenlenen etkinliğe; NEVÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şahlan Öztürk, Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanı Gökhan Onmuş, üniversitenin akademik ve idari personeli ile öğrenciler katıldı.

Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanı Gökhan Onmuş yaptığı konuşmada son bir yılda Kütüphanenin oturarak çalışma kapasitesini %30 artırıldığını belirterek, Uygulama Salonu ve 7/24 Okuma Salonuna Uygulama Alanı eklendiğini ve yeni çizim masalarının temin edildiğini söyledi. Nevşehirli Türkolog Prof. Dr. Zeynep Korkmaz koleksiyonunun kütüphaneye kazandırıldığını hatırlatan Onmuş, aynı zamanda kütüphane içerisinde Diyanet Genç Ofis’in hizmet vermeye başladığını ifade etti.

“Okur-Yazar Sarmalı” konulu söyleşide bulunan Türkçe Eğitimi Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Murat Şengül, örgün öğretimle başlayan okuma ve yazma becerilerinin ömür boyu gelişerek ve yenilenerek devam ettiğini belirtti. Okur olabilmenin yazılı bir metni okuyabiliyor olmaktan çok daha ötesi olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Murat Şengül, günümüz insanının rekabet koşullarına uyum sağlayabilmek için donanımlı, üretebilen, okuyan, okuduğunu anlayan, tartışan bir kimlik taşımak zorunda olduğunun altını çizdi.

Okuma alışkanlığı gelişmemiş bireylerde kendine özgü düşünce ve yorumların varlığından söz edilemeyeceğini ifade eden Doç. Dr. Murat Şengül, merakın olmadığı, eleştirel aklın ve rasyonel bakışın bulunmadığı dolayısıyla biat kültürünün yeşertildiği yerde kitap okunamayacağını vurguladı. Okumayla birlikte zihinde oluşan yeni anlamlar ve kavram dünyasının genişliği ve zenginliğinin en iyi yazma eyleminde kendini gösterdiğini belirten Doç. Dr. Murat Şengül, öncelikle ‘Doğru Okuma’ ve bunun neticesinde yazarlık ve yazma becerilerinin oluştuğunu söyledi. Yazılı anlatım, dil gelişimi ve düşünce arasındaki ilişkiye dikkat çeken Doç. Dr. Murat Şengül, “Düşünce, yazıda derinlik kazanırken yazı, saygınlığını düşünceyle sergilemektedir” dedi.

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Öztürk söyleşinin ardından Doç. Dr. Murat Şengül’e düzenlenen etkinliğe vermiş olduğu katkılardan dolayı teşekkür belgesi takdim etti.

Etkinliğin sonunda 2023 yılında Hoca Ahmed Yesevi Kütüphanesinden en çok kitap ödünç alan öğrenciler; Tunahan Çöl, Beheşti Zehra Özkan ve Zeynep Yılmaz’a hediye takdim edildi.

Etkinlik kütüphane tanıtım gezisiyle sona erdi.

 

HABERLER